Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αποξήλωση της γραμμής 20.000 βολτ της ΔΕΗ από τις Άνω Αρχάνες ζητά και ο Αυγενάκης

Παρέμβαση με έγγραφό του στο θέμα της γραμμής των 20. 000 βολτ της ΔΕΗ που περνά μέσα από την οικιστική περιοχή των Άνω Αρχανών έκανε σήμερα ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας από την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τ. Μπιρμπίλη την αποξήλωση της γραμμής.

Μεταξύ άλλων ο κος Αυγενάκης στο έγγραφό του αναφέρει: οι κάτοικοι των Άνω Αρχανών διέπονται από έντονη ανησυχία λόγω της γραμμής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ των 20.000 βολτ που περνά μέσα από την οικιστική περιοχή, πάνω από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η γραμμή χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση μέρος του χωριού αλλά και του όρους Γιούχτα.  Σημειώνει ότι “Οι κάτοικοι του οικισμού υπογραμμίζουν ότι από καθαρή τύχη δεν έχει συμβεί κάποιο θανατηφόρο ατύχημα», πως «οι περιουσίες των κατοίκων υφίστανται εκτεταμένες ζημιές», ενώ ως παράδειγμα σημειώνει ότι «καταστρέφονται οι γεωτρήσεις που υδροδοτούν τον οικισμό, καίγονται αναμεταδότες τηλεοράσεων, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ έχουν ανοίξει ακόμα και τρύπες στους σωλήνες του καλοριφέρ”.

Επισημαίνει ακόμα ότι οι κάτοικοι «προχώρησαν στην επίδοση εξώδικου, το οποίο κοινοποιούν και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του», τονίζοντας πως «το εξώδικο συνυπογράφουν 23 κάτοικοι των Αρχανών μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος επίσης έχει υποστεί ζημιές στο σπίτι του». Ακόμα αναφέρει ότι «οι κάτοικοι που συνυπογράφουν το εξώδικο, έχουν διαμαρτυρηθεί αλλεπάλληλες φορές στη ΔΕΗ, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση».

Και κλείνει το έγγραφό του τονίζοντας  ότι «ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία, ενώ ήδη προκαλούνται καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων», ζητά από την κα. Μπρμπίλη όπως «προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αποξήλωση της γραμμής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ των 20.000 βολτ που περνά μέσα από την οικιστική περιοχή των Άνω Αρχανών στο νομού Ηρακλείου».

Τα φαρμακεία υπηρεσίας σήμερα στις Αρχάνες

     ΩΡΕΣ          ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ                     ΤΗΛΕΦΩΝΟ

08:30 - 10:00    Αθητάκη                                2810-751769
10:00 - 12:00    Παπαδάκη (Κάτω Αρχάνες)  2810-751771
12:00 - 14:00    Ψαλτάκης                              2810-751485
14:00 - 19:00    Γενετζάκης                            2810-751080
19:00 - 21:00    Ψαράκης                                2810-751538

Εξώδικο από Αρχανιώτες στη ΔΕΗ για τα επικίνδυνα ηλεκτροφόρα καλώδια


Φόβους ακόμα και για τη ζωή τους εκφράζουν κάτοικοι των Άνω Αρχανών που είναι αποφασισμένοι να στραφούν δικαστικά εναντίον της ΔΕΗ λόγω της γραμμής ηλεκτροδότησης των 20.000 βολτ που … αιωρείται, όπως καταγγέλλουν, πάνω από τα σπίτια τους. Έστειλαν μάλιστα εξώδικο που συνυπογράφουν 23 κάτοικοι των Αρχανών μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος επίσης έχει υποστεί ζημιές στο σπίτι του.
Όπως υποστηρίζουν η ΔΕΗ «παίζει» με τις ζωές τους και τονίζουν ότι από «καθαρή τύχη δεν έχει χαθεί κάποια ζωή μέχρι σήμερα». Ήδη προχώρησαν στην επίδοση εξώδικου, το οποίο κοινοποιούν και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του πριν θρηνήσουν θύματα. Τα όσα περιγράφουν είναι τουλάχιστον τρομακτικά. Κάθε φορά που έχει καταιγίδες, ακόμα και ήπιας μορφής, κάνουν τον σταυρό τους για να μην «κεραυνοβοληθούν» ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.
Όσο για τις ζημιές που υφίστανται, αυτές είναι εκτεταμένες. Οι ηλεκτρικές συσκευές τους έχουν καταστραφεί, έχουν ανοίξει ακόμα και τρύπες στους σωλήνες του καλοριφέρ αλλά και στους σωλήνες υδροδότησης.
Όπως υποστηρίζουν, η γραμμή είναι επικίνδυνη λόγω των στατικών φορτίων που συγκεντρώνει και λειτουργεί ως «αλεξικέραυνο», απειλώντας τα σπίτια πάνω από τα οποία περνάει.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, η γραμμή χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ για την ηλε- κτροδότηση μέρος του χωριού αλλά και του Γιούχτα. Επειδή η περιοχή είναι προστατευόμενη λόγω του προγράμματος «Natura» αλλά και αρχαιολογική ζώνη, η ΔΕΗ δεν μπορούσε να κάνει εγκατάσταση με στύλους.

πηγή: cretalive.gr

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ας μη βρωμίζουν οι καταστηματάρχες την παραδοσιακή μας αγορά! Είναι προς όφελός τους!

Μια απίστευτη εικόνα αντίκρισα χθες βράδυ στο κέντρο της παραδοσιακής αγοράς των Αρχανών: στοιβαγμένα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο, που προέρχονται από τα μανάβικα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή!!

skoypidia

Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Είναι εικόνα αυτή παραδοσιακού οικισμού; Κάποια στιγμή θα πρέπει πρώτα να απαιτούμε πράγματα πρώτα από τους εαυτούς μας, και μετά από το δήμο!! Οι  καταστηματάρχες μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με τα αυτοκίνητά τους μέχρι την πόρτα του καταστήματός τους, και τα ξεφορτώνουν. Δεν μπορούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να παίρνουν και τα σκουπίδια τους, και να τα μεταφέρουν στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων, αντί να “βρωμίζουν” τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της αγοράς;

Μόνο με τη δική μας συμβολή θα γίνει καλύτερη η εικόνα στην κωμόπολή μας. Αφενός πιέζοντας το δήμο για τα θέματα που νομίζουμε ότι χρίζουν άμεσης επέμβασης, όπως το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών από τις συνοικίες, που πλέον γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα μόνο, και αφετέρου με την προσωπική μας προσπάθεια , αν όχι να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα, τουλάχιστον να μην τα κάνουμε χειρότερα…

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Βροχή πέφτουν οι αγωγές κατά του νέου δήμου Αρχανών-Αστερουσίων!!

Στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, τα... “πυρά” των αγωγών είναι καταιγιστικά... Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίδα, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 50 αγωγές κατά του νέου δήμου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταφθάσουν και άλλες. Οι αγωγές αντιστοιχούν σε εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά, και αφορούν ανείσπρακτες οφειλές προμηθευτών, εργολάβων και κατασκευαστών, για έργα που υλοποίησαν αλλά δεν πληρώθηκαν από τους δήμους με την παλιά τους σύνθεση.

Τα ποσά αυτά ο νέος δήμος είναι αδύνατον να καταφέρει να εξοφλήσει, διότι ακόμα και αν μπορέσει να τα πληρώσει,  θα υποθηκεύσει το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου, αφού δεν θα μπορέσει να εκτελέσει το έργο που έχει δεσμευτεί στην κοινωνία να υλοποιήσει.

Ο δήμαρχος Ρ. Κυπριωτάκης, σημειώνει ότι από τις αγωγές που έχουν κατατεθεί το 1/3 έχει τελεσιδικήσει, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει από το δημοτικό ταμείο “ζεστό χρήμα”... Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δήμοι να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή, είναι να εγκριθεί από το υπουργείο η δανειοδότησή τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με μακροπρόθεσμη αποπληρωμή, που θα τους αποφορτίσει από τα οικονομικά βάρη που έχουν χρεωθεί, ώστε να μπορούν να παράξουν έργο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.

Για την ακρίβεια, θα πρέπει να διατεθεί ένα χαμηλότοκο δάνειο, σε χρονική διάρκεια 20ετίας, ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά βαρίδια που σηκώνουν και παράλληλα να ανταποκριθούν στις αυξημένες τοπικές ανάγκες για την υλοποίηση των έργων που χρειάζεται ο τόπος.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κι άλλο επεισόδιο στις Αρχάνες από …νταήδες της ενδοχώρας! Άμεση η ανάγκη για αστυνόμευση της περιοχής!!

Την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου του 2010, σημειώθηκε άλλο ένα επεισόδιο στην πλατεία των Αρχανών, που προκλήθηκε και πάλι από σεσημασμένα ταραχοποιά στοιχεία της ενδοχώρας…

Γύρω στις 8 το βράδυ, κι ενώ ο κόσμος που βρίσκονταν σε καφετέρια των Αρχανών προσπαθούσε να περάσει λίγο ξένοιαστα τις τελευταίες γιορτινές μέρες του χρόνου, 2 νεαροί, ο ένας σίγουρα από το χωριό Χαράκι, μπήκαν στην καφετέρια, κατανάλωσαν τα ποτά τους, και στο τέλος εντελώς προκλητικά, αρνήθηκαν να πληρώσουν... Ευτυχώς ήταν εκεί ο ιδιοκτήτης, που τους έκανε συστάσεις, και τους παρακάλεσε ευγενικά “να αποχωρήσουν, ώστε χρονιάρες μέρες να μη γίνουν επεισόδια”.  Να σημειωθεί βέβαια ότι στο ίδιο κατάστημα, κατά το παρελθόν, τα ίδια άτομα είχαν προκαλέσει και ζημιές…

Αφού (κατά παράξενο τρόπο) αποχώρησαν από αυτή την καφετέρια χωρίς να γίνει κάποιο ιδιαίτερο επεισόδιο, μπήκαν σε διπλανή καφετέρια, όπου τα πράγματα δυστυχώς δεν εξελίχτηκαν τόσο “ομαλά”… Μπαίνοντας μέσα, έσπασαν την πόρτα του μαγαζιού. Ο ιδιοκτήτης φυσικά τους ζήτησε το λόγο,και αυτοί αμέσως του επιτέθηκαν με γροθιές στο πρόσωπο. Ένας  θαμώνα της καφετέριας μπήκε στη μέση να προστατέψει τον ιδιοκτήτη, και την πλήρωσε κι αυτός.  Μάλιστα, οι δύο αυτοί τύποι, πιάνοντας τα πιστόλια που είχαν  στην πλάτη τους, κάτω από τα πουκάμισά τους, απείλησαν τους Αρχανιώτες. Στη συνέχεια μπήκαν στο 4χ4 αυτοκίνητό τους, και έφυγαν με κατεύθυνση προς τα μέρη τους. Δυστυχώς όμως το κακό δε σταμάτησε εκεί.

DSC00131

Λίγο παραπάνω από την καφετέρια, χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους ένα άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο, με επιβάτη έναν Αρχανιώτη. Και σαν να μην έφτανε το ότι τον χτύπησαν και του έκαναν ζημιά στο αυτοκίνητο, κατέβηκαν και του επιτέθηκαν κι από πάνω!!! Και πάλι τον απείλησαν και αυτόν με τα πιστόλια τους, να μην κάνει τίποτα!!

Φυσικά για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε η αστυνομία, η οποία μετά από αρκετή ώρα έφτασε στην πλατεία. Το φοβερό όμως στην όλη υπόθεση είναι, ότι ο αστυνομικός που μίλησε με τους καταγγέλλοντες, τους συμβούλεψε “να μην προχωρήσουν σε μηνύσεις”, καθώς ο τύπος αυτός (ο οποίος χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο που είναι στο όνομα της αδερφής του) είναι σεσημασμένος, και εκκρεμούν 35 μηνύσεις σε βάρος του!!! Μάλιστα, πολύ σύντομα, θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης (αν δεν κάνω λάθος για απόπειρα ανθρωποκτονίας). Ο δε συνοδός του, ένας τύπος γεμάτος τατουάζ, γνωστός επίσης μπράβος, είναι λέει “2 μέρες μέσα, και 1 έξω”. Οπότε είναι δώρον- άδωρον να κάνουν άλλη μια μήνυση, η οποία μπορεί να προκαλέσει περεταίρω επεισόδια, σύμφωνα πάντα με τον αστυνομικό.

Αυτή είναι η προστασία που έχουμε σήμερα στις Αρχάνες. Μας αποτρέπουν να προχωρήσουμε στη  διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων μας! Μας λένε δηλαδή να επιτρέπουμε στον κάθε νταή και “νταβατζή” να μας κάνει άνω –κάτω την περιουσία μας, και να μας επιτίθεται όποτε του αρέσει, επειδή η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ!!  Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι αυτοί, γι’ αυτό έχουν και το θάρρος να επιτίθενται τόσο εύκολα σε όλους! Γνωρίζουν ότι κανένας δε θα τους καταδιώξει, κανένας δε θα τους κυνηγήσει!

Κε Κυπριωτάκη, δήμαρχε ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα ταραχοποιά στοιχεία προέρχονται από χωριά των Αστερουσίων, που η κυβέρνησή σας (μας) συνένωσε με τις ειρηνικές Αρχάνες. Φρόντιστε να φέρετε ξανά την Αστυνομία στην περιοχή μας ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ, αλλά και να περάσετε το μήνυμα στα χωριά αυτά ότι οι Αρχάνες δε θα ανεχτούν άλλα νταβατζιλίκια.

Προς Αστυνομία, Πολιτικούς, Δημάρχο, και συμπολίτη μας Περιφεριάρχη: Προστατέψτε εμάς και τις περιουσίες μας με κάθε τρόπο, γιατί θα αναγκαστούμε να το κάνουμε μόνοι μας… Και δε θα αρέσει σε κανέναν η εξέλιξη…

Τη μέρα λειτουργεί, τη νύχτα όχι ο δημοτικός φωτισμός στις Αρχάνες!!

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η πλατεία των Αρχανών ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι. Σήμερα το πρωί πάλι, γύρω στις 11:00 που πέρασα, όλα τα φώτα της πλατείας και των γύρω δρόμων ήταν αναμμένα!!!

 DSC00129

 DSC00130

Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ απλή, π.χ. ρύθμιση ενός χρονοδιακόπτη ή αντικατάσταση ενός φωτοκυττάρου. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι τη νύχτα δεν έχουμε φωτισμό, και τη μέρα  καταναλώνουμε ενέργεια χωρίς να χρειάζεται, επιβαρύνοντας το δημοτικό λογαριασμό της ΔΕΗ, που πληρώνουμε οι ίδιοι οι δημότες!

Τελευταία βέβαια οι Αρχάνες μοιάζουν γενικότερα παρατημένες….Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να δώσει τη δέουσα προσοχή, ειδικά σε ζητήματα που η λύση τους είναι πολύ απλή, απλά θέλει τη στοιχειώδη οργάνωση!

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Στο Δήμο Ηρακλείου θα απευθύνονται οι δημότες Αρχανών για τις Πολεοδομικές Άδειες

Οι δημότες της Δημοτικής Ενότητας Αρχανών από το Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, θα απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου για έκδοση οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου.  Αυτό θα γίνεται μέχρι να συγκροτηθεί  η Δ/νση Πολεοδομίας στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.
Η Δ/νση Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου στεγάζεται στην οδό Ιδομενέως 22 & Μεραμβέλλου γωνία, στο πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια, και τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες είναι: 2810 399343 και 2810 399320.