Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ανοιχτό κάλεσμα για αρθρογράφηση στο ιστολόγιο "Αρχάνες"

Πρόσφατα διάβασα ένα σχόλιο αναγνώστη, που με "εγκαλεί" επειδή αναδημοσιεύω κείμενα από μέσα ενημέρωσης που αφορούν το δήμο Αρχανών Αστερουσίων, αντί να ασχολούμαι με θέματα της πόλης και της κοινωνίας των Αρχανών.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είχα σκοπό να κάνω όταν ξεκίνησα αυτό το ιστολόγιο, παράλληλα βέβαια με την παράθεση ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης που αφορούν τις Αρχάνες και το δήμο. Και αν ανατρέξει κάποιος στις πρώτες αναρτήσεις, θα το δει. Περίμενα όμως ότι στην πορεία θα έχω και κάποια βοήθεια από μερικούς φίλους, και ότι θα ευαισθητοποιηθούν και άλλοι κάτοικοι των Αρχανών, και θα στέλνουν τα κείμενά τους και τους προβληματισμούς τους προς δημοσίευση. Αυτό δεν έγινε, πέρα από τη σποραδική συμβολή " ενός πολίτη" . Δυστυχώς και ο δικός μου ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, και μοιράζεται μεταξύ  οικογένειας, σπιτιού και...διαδικτύου! Επειδή λοιπόν το τελευταίο διάστημα ούτε κυκλοφορώ πολύ έξω για να "εμπνέομαι", ούτε μου περισεύει χρόνος για γράψιμο, έχω περιοριστεί σε αναδημοσιεύσεις από μέσα ενημέρωσης, που νομίζω παρ΄ όλα αυτά ότι αφορούν τους πολίτες των Αρχανών.

Είναι κοινό χαρακτηριστικό του νεοέλληνα να γκρινιάζει γι' αυτά που δεν κάνουν οι άλλοι, αλλά αυτός να ρεμβάζει αμέριμνος και να τα περιμένει όλα έτοιμα. Να  δουλεύουν οι άλλοι γι' αυτόν.

Θέλω να πιστεύω ότι στις Αρχάνες υπάρχουν άτομα με διαφορετική νοοτροπία από αυτή. Και από αυτά τα άτομα ζητάω σήμερα να   συμβάλουν στο να γίνει αυτό το ιστολόγιο ένας χώρος προβληματισμού για τις Αρχάνες. Όποιος θέλει λοιπόν, έχει χρόνο, μεράκι για τον τόπο του, και μπορεί να αρθρογραφήσει στο ιστολόγιο "Αρχάνες"  είναι ευπρόσδεκτος, αρκεί να μη δίνει κομματική ή παραταξιακή χροιά στα κείμενά του.. 


Περιμένω μηνύματα με εκδήλωση ενδιαφέροντος.

2 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που το, από μιαν άποψη, εμπρηστικό σχόλιό μου στην ανάρτηση της 30ης Μαρτίου, προκάλεσε το σχόλιό σας στις 7 Απριλίου και, προπάντων, την ανάρτηση της 15ης Απριλίου, όπου προχωράτε σε ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασία. Καταρχάς χρειάζεται μια εξήγηση εκ μέρους μου. Ανακάλυψα το ιστολόγιό σας τυχαία και άρχισα να το παρακολουθώ. Χάρηκα στην αρχή, αλλά στην πορεία ενοχλήθηκα για δύο λόγους.

    1) Την έλλειψη "πρωτότυπων" κειμένων που, σε τελική ανάλυση, εκφράζουν μιαν άποψη και θέση για κάποια πράγματα που, καλώς ή κακώς – όχι πάντως αναίτια, συμβαίνουν στις Αρχάνες. Αναφέρομαι βέβαια σε μιαν άποψη και θέση που απέχει από κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες. Ή, για να το θέσω αλλιώς, με όρους ποιητικούς: "Τους ξέρουμε τους προκομμένους, να τα λέμε τώρα;"

    2) Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε τους άλλους από τις προθέσεις τους, αλλά από τις πράξεις του. Επομένως η, από ένα σημείο και μετά, συχνή αναδημοσίευση κειμένων από άλλες πηγές, νομοτελειακά οδηγεί σ' ένα κεντράρισμα θεματικό πάνω στον Δήμο. Ωστόσο, οι Αρχάνες δεν είναι μόνο ο Δήμος, αλλά κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτόν .

    Ας ξεφύγουμε πια από αυτήν τη λανθασμένη και, θα μου επιτρέψετε να πω, άρρωστη, ανεύθυνη και οπισθοδρομική αντίληψη όπου ο δημότης τα περιμένει όλα από τον Δήμο του. Στην εποχή μας, αν ο δημότης, ο πολίτης, δεν δραστηριοποιηθεί –θετικά ή αρνητικά – σε κάποια πράγματα που γίνονται, ερήμην του ή μη, αν δεν ΔΡΑΣΕΙ ο ίδιος, το παιγνίδι έχει χαθεί. Και ποιος Δήμος, ποια Αρχάνα, τι;

    Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι έχετε δίκιο ότι ο νεοέλληνας (και ο Αρχανιώτης) είναι ένας μίζερος γκρινιάρης, έτσι τον έμαθαν και βολεύτηκε περιμένοντας από άλλους... Όλα τα ξέρει, είναι τέλειος αλλά κανείς δεν τον ακούει… Άμα όμως κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, συνήθως, γίνεται λαγός! Υποθέτω πως γνωρίζετε τι εννοώ: αυτή την υπεύθυνη ανευθυνότητα που τον χαρακτηρίζει, “έλα βρε, τι σε νοιάζει τώρα;” – αυτή η τρομερή μάστιγα τού ωχαδερφισμού και του άκρατου ατομικισμού.

    Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν, που με ενοχλεί αφάνταστα, θα σηκώσω το γάντι της πρόσκλησης και πρόκλησής σας και θ’ αρχίσω σιγά σιγά να σας στέλνω κάποια κείμενα, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από άλλους Αρχανιώτες. Θα σας συμβούλευα μάλιστα, προκειμένου να “ζωηρέψει” εικονικά και ουσιαστικά το ιστολόγιό σας, να βάλετε στη μιαν ή την άλλη του πλευρά μια στήλη με τα πρόσφατα σχόλια, για λόγους πρακτικούς – πού να ψάχνει κανείς την κάθε ανάρτηση, όταν ο χρόνος του είναι περιορισμένος…

    Αυτά προς το παρόν, καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1 μήνα μετά, δεν έχει έρθει κανένα μήνυμα από κανέναν για δημοσίευση. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κατακρίνεις κάποιον για την όποια προσπάθεια κάνει, φρόντισε να κάνεις εσύ τουλάχιστον την αντίστοιχη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή