Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στις Αρχάνες θα βρουν στέγη οι μικροί άγγελοι

Mε πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου με τη στήριξη του περιφερειάρχη και του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων
Ένας επίγειος παράδεισος αναμένεται να φιλοξενήσει μικρούς αγγέλους... «Το Σπίτι των Αγγέλων» θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Κλειδού των Άνω Αρχανών.
Η πρωτοβουλία, όπως είναι γνωστό, ανήκει στο Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου και στηρίζεται από τον αιρετό περιφερειάρχη Κρήτης και το Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων.
Η παρουσίαση του προς ανέγερση κτιρίου του Ξενώνα «Σπίτι των Αγγέλων» έγινε προχθές στο Κ.Α.Π.Η. Αρχανών. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος, κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαρία Σκραφνάκη. Στο πλευρό του Συνδέσμου στάθηκαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη για τη συγκεκριμένη δομή, καθώς και η τοπική κοινωνία. Κάτοικοι των Αρχανών δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες για τις ανάγκες του ξενώνα και των παιδιών που θα φιλοξενηθούν.
Μικροί άγγελοι στα “αζήτητα”
Τα μέλη του Συνδέσμου, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, και ενώ είχαν την εμπειρία από τον «Ξενώνα για την Κακοποιημένη Γυναίκα και Παιδί», διαπίστωσαν την έλλειψη δομών, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενούνται παιδιά που, για κάποιο λόγο, τα έχουν εγκαταλείψει οι γονείς τους. Πρόκειται για παιδιά που, τις περισσότερες φορές, καταλήγουν σε κάποιο νοσοκομείο, όμως, όπως τονίζουν τα μέλη του Συνδέσμου, «το νοσοκομείο δεν είναι ξενοδοχείο».
Οι διαδικασίες που απαιτούνται, μέχρι το παιδί να φτάσει στο «Μητέρα» είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες. Το «Σπίτι των Αγγέλων» θα αποτελέσει τη φωλιά για παιδιά, ως 6 ετών, που έχουν εγκαταλειφθεί.
«Θα γίνει μια φτερούγα να σκεπάσει τα παιδιά που είναι -ούτως ή άλλως -εγκαταλελειμμένα», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Μαίρη Παχιαδάκη.
Ο ξενώνας θα δώσει, επίσης, μια δεύτερη ευκαιρία σε παιδιά που έτυχε να γεννηθούν σε οικογένειες, όπου η κακοποίηση είναι κομμάτι τους. Η εμπειρία, δυστυχώς, των μελών του Συνδέσμου, έχει δείξει ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον, «κουβαλούν» την κακοποίηση στην υπόλοιπη ζωή τους. «Τα παιδιά πρέπει να βρουν μια αγκαλιά, να βγουν αύριο σωστοί πολίτες, ισορροπημένοι χαρακτήρες. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, ίσως να τους χαρίσουμε κι ένα χαμόγελο που οι γεννήτορες το στέρησαν», τονίζει η κ. Παχιαδάκη. Ο Σύνδεσμος, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλουν τα μέλη του αλλά και με τη στήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών, κατάφερε να αγοράσει το οικόπεδο στις Αρχάνες και να προχωρήσει με τις απαιτούμενες μελέτες του κτιρίου. Τα μέλη του αναμένουν να «ανοίξει» ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση του κτιρίου, έργο προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκ ευρώ. Την τεχνική επίβλεψη του έργου θα αναλάβει ο δήμος Αρχανών- Αστερουσίων. Τα μέλη του Συνδέσμου έχουν ήδη υπολογίσει πώς θα καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του ξενώνα, οι ανάγκες των παιδιών και του προσωπικού του.
Θέλει πολλούς συμπαραστάτες
Το «Σπίτι των Αγγέλων» αναμένεται να φιλοξενήσει δέκα βρέφη και 20 νήπια. Όλα τα παιδιά θα καταλήγουν στον ξενώνα μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η πρόνοια και η εισαγγελία.
Το κτίριο θα είναι 400 τμ2 με υπόγειο, ισόγειο και όροφο και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός χώρου που θα κληθεί να προσφέρει έναν... επίγειο παράδεισο σε μικρά παιδιά. Η προσπάθεια του Συνδέσμου πρέπει να βρει πολλούς συμπαραστάτες, που θα προσφέρουν είτε υλικά αγαθά, είτε την εθελοντική τους εργασία. Η γραμμή SOS- Γραμμή Ελπίδας είναι 800- 11- 16000, το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον Ξενώνα είναι 2810 242121 και ο αριθμός λογαριασμού, στην τράπεζα Χανίων είναι 114783012.

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, Κατερίνα Μυλωνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου