Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη στις Αρχάνες


Στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, προσανατολίζεται η δημοτική αρχή της περιοχής που διοργάνωσε χθες ευρεία σύσκεψη στα Πεζά, παρουσία του Δημάρχου Ρούσσου Κυπριωτάκη και τοπικών κι επιστημονικών φορέων.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο θα προβλέπονται ειδικές δράσεις για κάθε προϊόν. Η συγκεκριμένη σύσκεψη αφορούσε στον τομέα της αμπελουργίας.
Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν, όπως τόνισε ο δήμαρχος, να παρέμβει αποτελεσματικά στον σχεδιασμό, την εξέλιξη και την διάθεση αμπελουργικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν στο Δήμο.
Ο κ. Κυπριωτάκης πρόσθεσε ότι συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δημιουργία βάσης δεδομένων (νέοι αγρότες- βιοκαλλιεργητές κ.λ.π) και την διερεύνηση του πλαισίου όσον αφορά την χωροθέτηση και ασφαλή (πολλαπλασιαστικό υλικό) εγκατάσταση νέων καλλιεργειών, υπό ποια μορφή συλλογικότητας (ομάδες παραγωγών) θα γίνεται η παραγωγική διαδικασία και τις διαδικασίες πιστοποίησης-τυποποίησης και εμπορίας.
Το στρατηγικό σχέδιο που θα προκύψει θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα προσδιοριστούν οι επιμέρους δράσεις και θα αναζητηθούν οι δυνατότητες για ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Καμπιτάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής- Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρχανών, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πεζών και ο γεωπόνος της Ένωσης Πεζών, κ Βασιλειάδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με την ειδικότητα του γεωπόνου, κ.κ Χουδετσανάκη και Φραγκουλάκη , η ειδικός αμπελοοινικού τομέα- συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης κ Ταβερναράκη , ο πρόεδρος της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Επιτραπέζιου Σταφυλιού Αρχανών κ. Δακανάλης, ο αγροτοοικονομολόγος κ Μπουνάκης καθώς και οι γεωπόνοι του Δήμου.
Σε συνέχεια του σχεδιασμού αυτού, σήμερα στις Αρχάνες, πραγματοποιείται ημερίδα που διοργανώνει το ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Κρήτης, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του παλιού Δημοτικού σχολείου, με θέμα: “Ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου”.

πηγή: cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου